Lokacija u okolini Breznice kod Bujanovca konačno bezbedna!

By on January 5, 2018

BUJANOVAC, 22. NOVEMBAR 2017. – Bezbedna je lokacija u okolini Breznice kod Bujanovca. Istraženo je područje, pronađene su tri protivpešadijkse mine i jedna ručna bomba. Sredstva za istraživanje lokacije, koja je na mapi Centra za razminiranje bila označena kao sumnjiva, odvojile su Vlade Srbije i Sjedinjenih Američkih država.

Uklonjeni su znaci – “Stop mine”, koji su upozoravali stanovništvo na opasnost od zaostalih protivpešadijskih i protivtenkovskih mina. Okolina Uškog potoka, kod sela Breznice iz kategorije sumnjiva lokacija prešla je u bezbednu.

“Danas je praktično dajemo opštini Bujanovac i građanima na korišćenje kao bezbednu, pronađene su na dubini od 20 centimetara i sve na površini od jednog kvadratnog metra, pored puta, gde smo i sumnjali, tu je i pronađeno”, kaže Jovica Simonović, direktor Centra za razminiranje.

Demineri su pretražili teren površine 275.000 kvadrata, područje je brdsko-planinsko, teško pristupačno. Istraživanje je počelo pre mesec dana.

“Teren je dosta nepristupačan i nije ravan, ima dosta staza, uglavnom nezagađen metalom, i našli smo tri prozivpešadijske mine PMA 2 i jednu ručnu bombu”, kaže Aleksandar Kusmuk, deminer, vođa gradilišta.

Centar za razminiranje je pripremio projekte za istraživanje svih lokacija, za koje se sumnja da ima zaostalih protivpešadijskih i protivtenkovskih mina, svi projekti su dostavljeni donatorima.

– ### –

(BujanovačkiGlas/RTS)

  VREMEPLOV: A pre mnogo godina… ova fontana je izgledala baš lepo! (FOTO)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *