Bujanovačke priče: Toma UNPROFOR

By on January 5, 2018

U nesretnom ratu Srba protiv Hrvata i muslimana u bivšoj Bosni i Hercegovini, na linijama razdvajanja zaraćenih strana Ujedinjene nacije su postavile svoje jedinice UNPROFOR–a, koje su bile stalna kontrola kršenja dotovorenih primirja. Međutim, njihova objektivnost i obaveze posle Kratkog vremena dobile su suprotan smisao. Svrstale su se na stranu muslimanske i hrvatske vojske i često nanosile grdnu štetu srpskom narodu. Pa ipak, reč UNPROFOR, kao simbol kontrole postala je česta u našim krajevima. Na jednim višestranačkim izborima za opštinske odbornike u Bujanovcu, na listi Socijalističke partije Srbije kandidat je bio Stevan Mileusnić, u izbornoj jedinici Centar. Protivkandidat mu je Predrag Timić, nezavisni kandidat.

Kumovi, iz iste ulice, nekako istogodišnjaci. Stevan, sa stečenim iskustvom u ranijim izborima, kada je pobeđivao protivkandidata. Predrag, sa željom da se nađe u skupštinskim zasedanjima.

Izbore je, što je uobičajeno, pratila i agitacija za kandidate, što je dovelo do napete zainteresovanosti građanstva – da njihov kandidat pobedi.

Na dan izbora, kako to zakon dozvoljava, svaki kandidat imao je pravo da postavi svog čuvara glasačke kutije. Stevanovu kutiju čuva Tomislav Petrović Kalenica. Tomislav i Stevan su partijski protivnici ali decenijama izvanredni prijatelji.

U toku glasanja Tomislav svojim oštrim okom prati sve postupke izborne komisije, birače…

Neko od prisutnih, sa dozom ironije, primeti:

“Otkuda ti Tomo da čuvaš Stevanovu kutiju. On Socijalistička partija, a ti DEPOS?”

– Ja sam ovog puta UNPROFOR, kao iz puške odgovori Tomislav.

U Bujanovcu, 1997. godine. – Dobrivoje Ostojić

Ukoliko bi čoveku iz Bujanovca oduzeo šalu i smeh, bilo bi kao da si hlebu oduzeo so ili jelu začin.

(BujanovačkiGlas)

  Bujanovačke priče: Ne trabunjaj, ja ne prodajem padeži, nego robu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *